fbpx

Τηλέφωνο: 2721 403010 & 6936 025771 | Διεύθυνση: Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα

   

OFPS Logo sm2

Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 08:17

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Φωνή" (Μάιος 2018)

Η υπνική άπνοια είναι η επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου, για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως μερικά δευτερόλεπτα) ακόμα και εκατοντάδες φορές. Κατά συνέπεια ο εγκέφαλος  και το υπόλοιπο σώμα δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο. Η υπνική άπνοια συνήθως συνοδεύεται από ροχαλητό  και προκαλεί υπνηλία την ημέρα. Είναι δε εξαιρετικά συνήθης. Εμφανίζεται σε ποσοστό 2-5% του μεσήλικου πληθυσμού και είναι πιο διαδεδομένη από τον διαβήτη ή το άσθμα ! Το σύνδρομο αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες καθώς το 2% των παιδιών είναι θύματα του!

Τι είναι το ροχαλητό και ποια η σημασία του στα παιδιά;

Το ροχαλητό είναι ο γνωστός ήχος που παράγεται κατά την διάρκεια του ύπνου και μπορεί να ξυπνάει τους υπολοίπους, έστω και αν προέρχεται από ένα παιδί. Τα αίτια του ροχαλητού όμως στα παιδιά είναι διαφορετικά απ’ ότι στους ενήλικες. Το συχνότερο αίτιο στα παιδιά είναι η μερική απόφραξη του πίσω μέρους της μύτης ή/και του πίσω μέρος του στόματος. Αυτό μπορεί να υπεισέλθει περιστασιακά από ένα απλό κρυολόγημα ή εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και πιο μόνιμα από υπερτροφία των αδενοειδών (κρεατάκια) ή/και των αμυγδαλών.

Το ροχαλητό  στα παιδιά, πέραν της ενοχλητικής φύσης του, δεν εμπεριέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία τους παρά μόνο αν συνοδεύεται από άπνοια !

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την υπνική άπνοια ;

Οι παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο (οι άντρες επηρεάζονται περισσότερο),το σωματικό βάρος (οι υπέρβαροι επηρεάζονται περισσότερο), η ηλικία (τα άτομα άνω των 40 ετών επηρεάζονται περισσότερο), αν κάποιος έχει μεγάλες αμυγδαλές, μεγάλη γλώσσα, ή μικρή κάτω γνάθο, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας,  αν κάποιος έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα), αν το άτομο έχει ρινική απόφραξη λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ή λόγω αλλεργιών ή εξαιτίας άλλων προβλήματα των ρινικών κόλπων.

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας;

Η έγκαιρηδιάγνωση της  άπνοιας  ύπνου είναι καίριαςσημασίαςγιατί εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία,  η υποξαιμία δηλ. η χαμηλή οξυγόνωση του αίματος που δημιουργεί η άπνοια, μαζί με την κακή ποιότητα ύπνου και τις παρατεταμένες μυϊκές προσπάθειες αποκατάστασης της αναπνοής μπορούν να οδηγήσουν στους ενήλικες  διάφορα προβλήματα υγείας, όπωςυψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση), εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία και καρδιακές προσβολές, διαβήτης, κατάθλιψη, πονοκεφάλους.

Επιπλέον, στα παιδιά μπορεί να επιφέρει  σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού όπως απώλεια βάρους, πνευμονία, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και          νευροψυχολογικές διαταραχές όπως υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση καθώς και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

ipniki apnia2

Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Η διάγνωση της νόσου τίθεται από τη λήψη του ιστορικού, τη φυσική εξέταση και με την καταγραφή ορισμένων παραμέτρων. Η καταγραφή αυτή μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, όπως αυτή της κατ’ οίκον παρακολούθησης του ύπνου μεέναν ανιχνευτή στο δάχτυλο (οξύμετρο) για την παρακολούθηση των μοτίβων της αναπνοής και των μεταβαλλόμενων επιπέδων οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης του συνδρόμου άπνοιας ύπνου γίνεται κατόπιν με μια ολονύχτια παρακολούθηση του ύπνου σε ένα κέντρο ύπνου. Η συμμετοχή του ωτορινολαρυγγολόγου στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδική ενδοσκοπική εξέταση που θα αποκαλύψει τις θέσεις απόφραξης ή και άλλες παθολογικές εξεργασίες, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο χειρουργικής παρέμβασης για επίλυση του προβλήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια ;

Η θεραπεία του συνδρόμου θα πρέπει να γίνεται από ομάδα ιατρών  (πνευμονολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος) που γνωρίζουν το αντικείμενο και αποσκοπεί στην κατάργηση των συμπτωμάτων, στην αποφυγή των επιπλοκών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τις ήπιες περιπτώσεις άπνοιας ύπνου με την αλλαγή της συμπεριφοράς όπως μείωση του σωματικού βάρους, διακοπή καπνίσματος και αποφυγή γευμάτων 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Σε πιο βαριές μορφές άπνοιας δυστυχώς η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είναι επαρκής και τότε απαιτείται μια ειδική μάσκα ύπνου ή  χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο.

Το Ιατρείο

Το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα Ωτορινολαρυγγολογικό (ΩΡΛ) Ιατρείο μας, λειτουργεί στην Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα, για όλες παθήσεις παιδιών και ενηλίκων.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00
Τρίτη: 8:30 - 1:30.και 17:00 - 21:00
Τετάρτη: 8:30 - 1:30
Πέμπτη: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα

Τηλέφωνο: 2721 403010

Κινητό: 6936 025771

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.