fbpx

Τηλέφωνο: 2721 403010 & 6936 025771 | Διεύθυνση: Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα

   

OFPS Logo sm2

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 15:13

«Ωχ, το αυτί µου!»:  Τα πάντα γύρω από την ωτίτιδα !

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Θάρρος" (Αύγουστος 2018)

Νιώθετε ξαφνικά πόνο στο αυτί  που μοιάζει σαν να σας «τρυπά» το κεφάλι; Ακούτε ξαφνικά χειρότερα;  Έχετε κατά πάσα πιθανότητα ωτίτιδα. Συνήθως, οι ωτίτιδες αντιμετωπίζονται εύκολα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού και δεν πειραματιζόμαστε με γιατροσόφια της γειτόνισσας! Όταν διαπιστώνετε ότι υπάρχει πρόβλημα πρέπει να απευθύνεστε σε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να κάνει τη διάγνωση και να σας προτείνει τη σωστή θεραπεία.

Οι ωτίτιδες χωρίζονται αδρά σε δυο μεγάλες κατηγορίες.

Την ¨καλοκαιρινή¨, δηλαδή την εξωτερική ωτίτιδα και τη ¨χειμερινή¨, δηλαδή τη μέση ωτίτιδα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στη συχνότερη ωτίτιδα του καλοκαιριού, την εξωτερική.

¨¨Καλοκαιρινή¨ ωτίτιδα

Οι εξωτερικές ωτίτιδες είναι γνωστές και ως ¨ωτίτιδα του κολυμβητή¨, επειδή εκδηλώνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω υγρασίας και ζέστης. Πρόκειται για φλεγμονές στον έξω ακουστικό πόρο (το τούνελ του αυτιού που οδηγεί στο τύμπανο) και οφείλονται σε μικρόβια ή μύκητες. Προκαλούν φαγούρα, πόνο και ενδεχομένως περιορισμό της ακοής, όσο καιρό το αυτί είναι πρησμένο.

pain ear

Πώς αντιμετωπίζεται ;

Σχεδόν πάντα ο καθαρισμός της περιοχής από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, η χρήση παυσίπονων και σταγόνων με αντιβιοτική δράση ή αλοιφής και η αποφυγή επαφής με το νερό αρκούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Υπάρχει όμως περίπτωση να επεκταθεί και στο μέσο αυτί και τότε θα παρουσιαστεί πυρετός και θα χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης.

Ποιοι είναι επιρρεπείς σε ωτίτιδες ;

Οι ωτίτιδες ¨χτυπάνε¨ συχνότερα τα παιδιά !

Κατά τη βρεφική ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις. Επίσης τα παιδιά έχουν πολύ μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε ιούς και μικρόβια. Τέλος τα μεγάλα ¨κρεατάκια¨ και αμυγδαλές, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ευνοούν τη μόλυνση του μέσου αυτιού.

Αλλά και τους ενηλίκους που έχουν στραβό διάφραγμα ή πολύποδες στη μύτη, σακχαρώδη διαβήτη, καπνίζουν και πάσχουν από αλλεργίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Χρήσιμες Συμβουλές!

Μη χρησιμοποιείτε σταγόνες στις ωτίτιδες, παρά μόνο με συμβουλή ΩΡΛ. Αν έχετε ωτίτιδα με ρήξη τυμπάνου και βάλετε σταγόνες, μπορεί να περάσουν στο μέσο αυτί και ενδέχεται να σας προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα, ακόμα και κώφωση !

Πείτε όχι στα γιατροσόφια και μη βάζετε λάδι στα αυτιά σας όταν πονάνε.

Γενικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες ! Η μπατονέτα προκαλεί τόσα προβλήματα που θα έπρεπε να ονομάζεται ¨ο καλύτερος φίλος του ωριλά¨!

Μη ρίχνετε νερό στα αυτιά σας και μην κολυμπήσετε πριν σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, γιατί μπορεί να χειροτερεύσετε την κατάστασή σας.

Το Ιατρείο

Το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα Ωτορινολαρυγγολογικό (ΩΡΛ) Ιατρείο μας, λειτουργεί στην Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα, για όλες παθήσεις παιδιών και ενηλίκων.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00
Τρίτη: 8:30 - 1:30.και 17:00 - 21:00
Τετάρτη: 8:30 - 1:30
Πέμπτη: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα

Τηλέφωνο: 2721 403010

Κινητό: 6936 025771

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.