Τηλέφωνο: 2721 403010 & 6936 025771 | Διεύθυνση: Χρυσάνθου Παγώνη 9 & Μητροπέτροβα, Καλαμάτα

   

OFPS Logo sm2

Super User

Super User

Ρινοπλαστική: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:37

Τι είναι η Λειτουργική Ρινοπλαστική και σε τι διαφέρει από την απλή ρινοπλαστική;

Η Ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την όψη, το σχήμα και την εμφάνιση μιας άσχημης μύτης. Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που επιπλέον μπορεί να βελτιώσει και τις λειτουργίες της μύτης, δηλαδή την αναπνοή, την όσφρηση και την αντήχηση της φωνής. Φυσικά στόχος ενός σωστού ρινοχειρουργού είναι πάντα η λειτουργική ρινοπλαστική. 

 

Είναι η «γαλλική μύτη» η ιδανική για όλους; Πονάει μια τέτοια επέμβαση για μέρες μετά την εγχείριση; Χρειάζεται πολύς χρόνος για να δεις το τελικό αποτέλεσμα ; Είναι αλήθεια πως μπορείς εύκολα να διακρίνεις μια ρινοπλαστική; 

10 από τις συχνότερες παρεξηγήσεις που υπάρχουν γύρω από τη ρινοπλαστική 

Νο. 1: Μετά τη ρινοπλαστική η αναπνοή από τη μύτη είναι χειρότερη
Ο σωστός ρινοχειρουργός ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και τη λειτουργία της ρινός είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Αντιθέτως, εάν ο χειρουργός δεν είναι εκπαιδευμένος στη λειτουργία της μύτης μπορεί επιδιορθώνοντας ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα να αλλοιώσει δομές που παίζουν βασικό ρόλο στην αναπνοή με αποτέλεσμα ο ασθενής μετεγχειρητικά να μην αναπνέει και να πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση.

Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, ο έμπειρος ρινοχειρουργός σε μία επέμβαση θα διορθώσει και τη λειτουργία και την εμφάνιση της μύτης.

Νο. 2: Η ρινοπλαστική πονάει
Η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση. Κατά τη διάρκειά της τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης επιθέματα τα οποία παραμένουν για 24 ώρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής δεν αναπνέει από τη μύτη. Κατόπιν αφαιρούνται και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φέροντας μόνο ένα μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της μύτης το
οποίο και θα αφαιρεθεί μετά από 6-7 ημέρες.


Νο. 3: Μετεγχειρητικά υπάρχει έντονο πρήξιμο και αργεί η επιστροφή στις δραστηριότητες

Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, έχουν ως αποτέλεσμα τα οπρηξίματα και οι μώλωπες  να είναι ελάχιστα. Σε 6-7 ημέρες οπότε και αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις  δραστηριότητές του.

Νο. 4: Το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι ορατό αρκετούς μήνες μετά
Με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται οι μώλωπες και τα οιδήματα είναι ελάχιστα. Μετά την αφαίρεση του εξωτερικού νάρθηκα το αποτέλεσμα είναι ορατό και μόνο μικρά οιδήματα υπάρχουν. Καθώς αυτά υποχωρούν -σε διάστημα λίγων εβδομάδων- το σχήμα της μύτης βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και το οριστικό αποτέλεσμα είναι πλέον εμφανές.

Νο. 5: Μετεγχειρητικά φαίνεται ότι κάποιος έχει χειρουργηθεί στη μύτη
Μία επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θεωρείται πως είναι επιτυχημένη όταν πληρούνται οι παρακάτω 3 προϋποθέσεις:

α. Η μύτη να είναι λειτουργική δηλαδή ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητά.

β. Το αισθητικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τόσο τον ασθενή  και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.

γ. Η μύτη να μη φαίνεται χειρουργημένηΟ πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.

Νο. 6: Υπάρχει ένα πρότυπο – μια ιδανική μύτη
Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στους χειρουργούς της μύτης ζητώντας την «τέλεια» μύτη, επηρεασμένοι από πρότυπα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης. 

Ο σωστός χειρουργός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή, πως κάθε μύτη είναι διαφορετική. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί τη μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο. Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί «μύτες κατά παραγγελία».


Νο. 7: Πριν την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να «διαλέξει» από το computer το σχήμα της μύτης που επιθυμεί

Ο ασθενής πρέπει από τον υπολογιστή να παίρνει μια μόνο ιδέα για το πώς θα δείχνει η μύτη του μετεγχειρητικά. Η πιο αξιόπιστη τακτική είναι να βλέπει εικόνες άλλων χειρουργημένων ασθενών και αξιολογώντας τα αποτελέσματα να κρίνει την καλαισθησία και τις δεξιότητες του χειρουργού.

Νο. 8: Η ρινοπλαστική είναι μία πολυτέλεια
Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται οι δυσμορφίες της μύτης. Τέτοιες είναι:

– Μεγάλος ύβος ( η γνωστή «καμπούρα» της μύτης)
– Πεσμένη ή πλατιά κορυφή
– Αποκλίνουσα («στραβή») μύτη

Μια πλαστική στη μύτη δεν αφορά μόνο σε αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο, αλλά πολύ συχνά έχει να κάνει με λειτουργικά προβλήματα και κυρίως αποκατάσταση της αναπνοής. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδες, πονοκεφάλους, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια και πνευμονίες. Όλα αυτα δυσκολεύουν την καθημερινότητα, με τα προβλήματα να εμφανίζονται τόσο κατά τον ύπνο, όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην άσκηση ή την έντονη προσπάθεια. Η αδυναμία συμμετοχής σε εκδηλώσεις – σπορ κ.α – ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη ή και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Άλλωστε πολλές φορές, ειδικά μετά από τραυματισμό, ένας άνθρωπος δεν καταλαβαίνει την δυσκολία στη σωστή λειτουργία της μύτης, πριν κάνει μια τέτοια επέμβαση λειτουργικής αποκατάσταση!

Η σωστή αναπνοή που επιτυγχάνεται με τη λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία ανάγκη και όχι πολυτέλεια.


Νο. 9: Η ρινοπλαστική αφορά μόνο πλούσιες γυναίκες

Στη σύγχρονη εποχή δικαίωμα στην υγεία και την ομορφιά έχουν όλοι. Η ρινοπλαστική απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι προσιτή από τον οποιονδήποτε επιζητά σωστή αναπνοή και όμορφη εμφάνιση.

Νο. 10: Το κόστος της επέμβασης είναι δυσπρόσιτο
Αντίθετα με ότι πιστεύεται το κόστος της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι απόλυτα προσιτό για το μέσο Έλληνα. Δεν είναι μια επέμβαση πολυτέλειας μόνο για λίγους. Είναι μια επέμβαση με κόστος λογικό της οποίας το αποτέλεσμα βελτιώνει την υγεία, το ηθικό και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Και αυτά τα αγαθά τα αξίζουμε όλοι μας. 

Ωτοπλαστική σε ενηλίκους

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:37

Κάθε ανθρώπινο αυτί είναι στο σχήμα του απολύτως μοναδικό, όπως και τα δακτυλικά αποτυπώματα. επίσης, τα δυο αυτιά δεν είναι ποτέ απολύτως όμοια μεταξύ τους.

10 Μύθοι για τη Ρινοπλαστική

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:36

Η Ρινοπλαστική είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή σε αποτέλεσμα επέμβαση της Αισθητικής Ωτορινολαρυγγολογίας. Ας ξεδιαλύνουμε τώρα και τους εντυπωσιακούς... μύθους που τη συνοδεύουν εδώ και δεκαετίες!

Λειτουργική Ρινοπλαστική

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:35

Όλοι συμφωνούμε πως η ομορφιά είναι γενικά υποκειμενική και όχι απόλυτη. Πρέπει, όμως, να αποδεχτούμε και το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια σχήματα μύτης που κατά γενική ομολογία θεωρούνται άσχημα, επειδή μειώνουν τη συμμετρία, την αρμονία και τη γλυκύτητα του προσώπου.
Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και γι’ αυτό είναι από τα «ισχυρότερα» χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προσώπου. Μια άσχημη μύτη επηρεάζει πολύ αρνητικά την ομορφιά και τη γενική όψη του προσώπου, την έκφραση των χειλιών και το ύφος των ματιών. Αντίθετα, όταν αυτή η μύτη διορθωθεί χειρουργικά, η επίδραση που έχει στην εμφάνιση, στην ελκυστικότητα και στην αυτοπεποίθηση του ατόμου είναι εντυπωσιακή.

Οδηγίες αποφυγής αλλεργιογόνων

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:35

Γύρεις: Οι γύρεις ταξιδεύουν με τον άνεμο ακόμα και 200χλμ μακριά και είναι αδύνατον να τις αποφύγει κανείς τελείως. Τα επίπεδα γύρης μπορεί να είναι υψηλά ακόμα και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Εφαρμόστε πιστά τα παρακάτω μέτρα για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη κατά την περίοδο ανθοφορίας του αλλεργιογόνου:

Είναι κληρονομική η αλλεργική ρινίτιδα;

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, αλλά όχι αποκλειστικό. Χωρίς αλλεργικό γονιό, 1 στα10 παιδιά θα είναι αλλεργικό, με έναν αλλεργικό γονιό θα είναι 1 στα 5, ενώ αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, 6 στα 10 παιδιά θα γεννηθούν με αλλεργική προδιάθεση.

Αλλεργική Ρινίτιδα σε παιδιά

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:33

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί σε παιδιά που έχουν αποκτήσει ευαισθησία σε ορισμένα αλλεργιογόνα, τα οποία είτε εισπνέονται είτε περιέχονται σε κάποια παιδική τροφή (π.χ. γάλα, ξηροί καρποί κτλ). Η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως δημιουργεί επιπλοκές στα παιδιά με καθυποτροπήν μέση εκκριτική ωτίτιδα ή μέσες ωτίτιδες ή καθυποτροπήν λαρυγγίτιδες.

Αλλεργική Ρινίτιδα σε ενήλικες

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:33

Αλλεργία ονομάζουμε την υπερβολική και ασκοπή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε μια αβλαβή ουσία. Για άγνωστους λόγους, κάποια άτομα εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα όταν έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες, τις οποίες ονομάζουμε αλλεργιογόνα. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι από μια απλή φαγούρα μέχρι ένα πλήρες αναφυλακτικό σοκ.

Τι είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Η Μικρολαρυγγοσκόπηση είναι συνολικά η επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φωνητικές χορδές και στον λάρυγγα. Γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιούμε μικροσκόπιο για να δούμε τον λάρυγγα για αυτό και η εξέταση ονομάζεται Μικρο-λαρυγγοσκόπηση.

Κατά τη Μικρολαρυγγοσκόπηση μπορούμε να δούμε τα πάντα σε μεγέθυνση, να πάρουμε βιοψία ή και να αφαιρέσουμε βλάβες και μικρούς όγκους του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, χωρίς πόνο και φυσικά χωρίς οποιοδήποτε εξωτερικό σημάδι.

Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:31
Συχνά ασθενείς προσέρχονται σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αναφέροντας άτυπα συμπτώματα όπως βήχας, βραχνάδα, αίσθημα κόμπου στον λαιμό, ενώ η κλινική και ενδοσκοπική εξέταση δείχνει ελάχιστα ευρήματα. Τελικά όμως η συσχέτιση αυτών των συμπτωμάτων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιο συχνή απ’ όσο πιστεύαμε.
 
Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση  είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα άτομο που πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το οξύ που παράγεται στο στομάχι ταξιδεύει στον οισοφάγο. Όταν το οξύ του στομάχου φτάσει στο λαιμό, ονομάζεται λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης δεν απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
 

 Ποιά είναι τα συμπτώματα ;
 Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι: 
 
• Επίμονος βήχας

• Αίσθημα κόμπου στον λαιμό 
 
• Ακαθόριστα ενοχλήματα στο λαιμό (αίσθημα πνιγμονής, ξένου σώματος). 
 
• Αίσθημα καούρας 
• Ανάρροια πικρού υγρού στο στόμα 
 
• Χρόνιος ήπιος ερεθισμός του λαιμού που είναι χειρότερος το πρωί και βελτιώνεται με την πάροδο της ημέρας 
 
• Άφθονη έκκριση σάλιου το πρωί και δυσοσμία στόματος 
 
• Ιδιαίτερα βραχνή φωνή το πρωί που χρειάζεται χρόνο για να γίνει κανονική 

Υπάρχει θεραπεία ; 

Η θεραπεία βασίζεται σε  δίαιτα και φαρμακευτική αγωγή. 
 
Αρκετοί ασθενείς είναι παχύσαρκοι και η απώλεια βάρους συνήθως μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μικρά συχνά γεύματα και να αποφεύγουν την κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό. Επίσης πρέπει να αποφεύγουν τις πικάντικες τροφές, τα αεριούχα ποτά, τη σοκολάτα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι χρήσιμο να κοιμούνται με το άνω μέρος του σώματος ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. 
 
Η φαρμακευτική αγωγή αποτελείται από αντιόξινα. Οι αναστολείς Η2 και η ομεπραζόλη βοηθούν στην μείωση παραγωγής γαστρικού οξέος. 

Το Ιατρείο

Το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα Ωτορινολαρυγγολογικό (ΩΡΛ) Ιατρείο μας, λειτουργεί στην Χρυσάνθου Παγώνη 9, Καλαμάτα, για όλες παθήσεις παιδιών και ενηλίκων.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00
Τρίτη: 8:30 - 1:30.και 17:00 - 21:00
Τετάρτη: 8:30 - 1:30
Πέμπτη: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00
Παρασκευή: 8:30 - 1:30 και 17:00 - 21:00

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Χρυσάνθου Παγώνη 9 & Μητροπέτροβα, Καλαμάτα

Τηλέφωνο: 2721 403010

Κινητό: 6936 025771

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.